کانادا، نام این کشور از واژه سرخ پوستی Katana به معنی {دهکده} یا {سرپناه}میآید. شهر کبک، یکی از شهر های امروزی کانادا، در سال 1535 مردم بومی آن مکان در آن مستقر بودن، از این کلمه استفاده میکردند که مسیر را به ژاک کارتیه نشان دهند! نوع حکومت کانادا دولت فدرال چند حزبی پارلمان با دو مجلس قانون گذاری شده است! در اخرین سرشماری که در سال 2019 انجام شده، جمعیت کانادا به 37,59 میلیون نفر رسیده است! این جمعیت در مقایسه با وسعت این کشور بسیار کم است و در این کشور بیش از 200 فرهنگ مختلف وجود دارد و با توجه به فرهنگ های مختلف در این کشور کانادا یکی از بهترین منطقه های دنیا برای مهاجرین طلقی می شود. نزدیک به نیمی از جمعیت کشور کانادا از کشورهایی به غیر از انگلیس و فرانسه می آیند. کانادا تأکید خاصی بر ایجاد برابری و فراگیرندگی برای همه مردمش دارد. از چندگانگی فرهنگی معمولاً به عنوان یکی از دستاوردهای چشمگیر کانادا و یک عنصر تمایزآفرین کلیدی از هویت کانادایی، یاد میشود، درکل یک موزائیک فرهنگی و به عبارت دیگر مجموعهای از خردهفرهنگهای قومی منطقهمحور است.
تاریخ کشور کانادا
تاریخ این کشور به چند قسمت مختلف تقسیم میشود از جمله تاریخ پیش از استعمار، ورود اروپایی،استعمار فرانسه و انگلستان، کنفدراسیون ،و… در ادامه مروری داشته باشیم از قسمت های متخلف تاریخ این کشور :
قبل از ورود اروپاییها به سرزمین کانادا، مردمانی بومی (aboriginal people) ساکن آن سرزمین بودند که از آسیا وارد این سرزمین شده بودند. در شمال این سرزمین که منطقهای سرد و قطبی بود، بومیان با شکار فک، وال و… زندگی میکردند. در خلیج غربی شکار گوزن، خرس و اسب آبی رواج داشت. ماهیگیری نیز از امور رایج زندگی آنها بود. در دشتهای مرکزی نیز بومیان به شکار بوفالو میپرداختند. مردم شرق آن سرزمین نیز به کشاورزی مشغول بودند. بسیاری از بومیان به خاطر بیماریهایی که اروپاییها با خود آوردند از بین رفتند. باقیمانده مردم بومی طی 200 سال با اروپاییها روابط نظامی، اقتصادی و مذهبی برقرار کردند که این موضوع شروع تاسیس کشوری به نام کانادا شد.
اولین اروپاییهایی که به این سرزمین پا گذاشتند وایکینگها بودند. اما وایکینگها به دلیل جنگ و کشمکش با بومیان آنجا، در آن سرزمین نماندند. بعد از رفتن وایکینگها، تا قرن پانزدهم این سرزمین فراموش شده باقی ماند. تا اینکه در سال 1497 پادشاه انگلستان، هنری هفتم، دریانوردی ایتالیایی به نام جان کابوت (Jean Cabot) را از اقیانوس آرام به نیوفاندلند سرزمین جدید میفرستد.
بعد از آن در سال 1534 تا 1536 دریانوردی فرانسوی به نام ژاک کارتیه (Jacques Cartier) طی سفرهای دریایی به کانادا آمد. او در یکی از سفرهایش از زبان بومیان آنجا شنید که میگویند «Kanata» که به معنای روستا بود. بعدها همین اسم به کانادا تغییر پیدا کرد و در نقشهها ظاهر شد. تا اوایل قرن هفدهم هیچ مستعمره دائمی در کانادا شکل نگرفته بود. تا اینکه در سال 1603 دریانوردی فرانسوی به نام ساموئل دو شامپلن (Samuel de Champlain) به سمت رودخانه سنت لاورنس کشتیرانی کرد. او در سال 1604 پورت رویال را در منطقه آکادیا (نووا اسکوشیای امروزی) تاسیس کرد و در سال 1608 شهر کبک را بنا نهاد. در سال 1642، فرانسه شهر مونترال را تاسیس کرد. این مستعمره جدید در کانادا فرانسه نو نامیده میشد.
در سال 1610 دریانوردی انگلیسی به نام هنری هادسون شهر هادسون بی (Hudson Bay) را تاسیس کرد و بعد از او توماس جیمز شهر جیمز بی (James Bay) را بنا نهاد. در سال 1629 انگلیسیها توانستند کِبِک را اشغال کنند. درگیری زیادی بین فرانسویها و انگلیسیها بر سر حق امتیاز خز و پوست حیوانات در میگیرد.
نتیجه این درگیریها به ضرر فرانسه تمام میشود و در سال 1713، انگلیسیها کنترل نیوفاندلند و هادسون بی را کاملا برعهده میگیرند. فرانسویها مجبور میشوند نووا اسکوشیا را به انگلستان واگذار کند. جنگ و درگیری بین این دو استعمارگر همچنان ادامه مییابد. طی جنگهای هفت ساله (1756-1763) فرانسه و انگلیس بر سر سلطه بر کانادا با هم جنگیدند. در سال 1763 فرانسویها محبور میشوند طی عهدنامه پاریس، تمام مستعمرات خود را به انگلستان واگذار کنند.
انگلیسیها شهر کِبِک را به فرانسویهایی که در کانادا باقی مانده بودند دادند و به آنها اجازه دادند به دین خود (کاتولیک) باقی بمانند. شهروندان آن شهر همچنین اجازه داشتند علاوه بر تبعیت از قانون جنایی انگلستان، مطیع قانون شهروندی فرانسه نیز باشند. در سال 1775 کانادا حدود 90.000 جمعیت داشت و در حال رونق و شکوفایی بود. با شروع انقلاب آمریکا در سال 1775، آمریکاییها از فرانسویهای ساکن کانادا درخواست کمک کردند اما با جواب منفی مواجه شدند. ارتش آمریکا در آن سال وارد کانادا میشود و شهر مونترال را اشغال میکند. آمریکاییها در تلاش برای اشغال کِبِک شکست میخورند و در سال 1776 عقب نشینی میکنند.
بعد از انقلاب آمریکا، آن دسته از آمریکاییهایی که به انگلستان وفادار مانده بودند، که تعدادشان به 40.000 نفر میرسید، به سرزمین کانادا مهاجرت میکنند. در سالهای بعد، اکتشافات به این سرزمین دوباره رونق میگیرد. جورج ونکوور در سال 1791 شهر ونکوور (Vancouver) را تاسیس میکند. الکساندر مکنزی، رودخانه مکنزی (McKenzie) را به نام خود ثبت میکند و شهرهای دیگر به همین ترتیب بنا و ثبت میشوند.
در قرن نوزدهم میلادی، با مهاجرت زیاد انگلیسیها به این سرزمین جمعیت به شدت رشد میکند و بندرگاهها و کانالهای آبی بسیاری برای تسهیل تجارت ساخته میشوند.
در اوایل قرن نوزدهم بسیاری از کاناداییها نارضایتی خود را از دولت اعلام میکنند و درخواست داشتن دولتی دموکراتیکتر را مطرح میکنند. در بخشهای شمال و جنوبی کانادا شورشها و اعتراضات زیادی شکل میگیرد ولی این شورشها سرکوب میشوند و رهبران شورشها کشته میشوند.
در سال 1867 سه مستعمره بزرگ بریتانیا به نامهای کانادا، نووا اسکوشیا و نیوبرنزویک به هم میپیوندند و سرزمین کانادا (Canada Dominion) را شکل میدهند و دارای دولت دموکراتیک میشوند. بعدها استانهای دیگر نیز به این کنفدراسیون میپیوندند. در آن زمان کانادا دارای دولت مرکزی قدرتمند میشود که در اوتاوا (Ottawa) پایتخت جدید مستقر بود. اولین نخست وزیر کانادا سر جان مک دونالد نام داشت. استان بریتیش کلمبیا نیز در سال 1871 جزو کنفدراسیون میشود و بعد در سال 1905 آلبرتا و ساسکاچوان نیز به این کنفدراسیون میپیوندند.
جغرافیای کانادا
کانادا یکی از سرسبزترین کشور های دنیا و دومین کشور پهناور جهان از نظر مجموع مساحت و چهارمین کشور پهناور جهان از نظر مساحت خشکی می باشد، این کشور از 10 استان و 3 قلمرو تشکیل شده است، کانادا شمالیترین کشور قارهی آمریکا و دومین کشور پهناور دنیاست.
این کشور از شرق با اقیانوس آتلانتیک، از غرب با اقیانوس آرام، از شمال با اقیانوس منجمد شمالی و از جنوب با ایالاتمتحدهی آمریکا همجوار است، این کشور منطقهای با تقریباً 10 میلیون کیلومترمربع مساحت را در بر میگیرد، به بیانی واضحتر، کشور کانادا میتواند 18 کشور با وسعت فرانسه یا 40 کشور انگلستان را در خود جای دهد. کانادا شش منطقه با ساعت جهانی دارد و طولانیترین خط ساحلی جهان نیز متعلق به این کشور است.
کانادا یکی از سرسبزترین کشور های دنیا و دومین کشور پهناور جهان از نظر مجموع مساحت و چهارمین کشور پهناور جهان از نظر مساحت خشکی می باشد، این کشور از 10 استان و 3 قلمرو تشکیل شده است، این کشور از شرق با اقیانوس آتلانتیک، از غرب با اقیانوس آرام، از شمال با اقیانوس منجمد شمالی و از جنوب با ایالاتمتحدهی آمریکا همجوار است، این کشور منطقهای با تقریباً 10 میلیون کیلومترمربع مساحت را در بر میگیرد، به بیانی واضحتر، کشور کانادا میتواند 18 کشور با وسعت فرانسه یا 40 کشور انگلستان را در خود جای دهد. کانادا شش منطقه با ساعت جهانی دارد و طولانیترین خط ساحلی جهان نیز متعلق به این کشور است.
کانادا موزاییکی از نواحی مختلف است. از کوههای ناهموار غرب تا علفزارها، از نیروگاههای سیاسی و صنعتی انتاریو تا فرهنگ فرانسوی مدرنِ کبک، از جوامع ماهیگیری قدیمی ساحل شرقی تا شمال سفید، همه و همه در کنار یکدیگر کانادا را تشکیل میدهند. زیبایی و تنوع کشور کانادا از مواردی هستند که این کشور به آنها میبالد. بیشتر کشور کانادا را دشتها و کوههای غربی و علفزارهای نواحی مرکزی تشکیل دادهاند. تقریباً 90 درصد جمعیت 35 میلیونی که در کانادا زندگی میکنند در 160 کیلومتری مرز آمریکا و 75 درصد از کل جمعیت در شهرهای بزرگ و کوچک اصلی این کشور ساکن هستند. در کانادا بیشتر از هر کشور دیگری دریاچه و آبهای درونمرزی وجود دارد. تقریباً دو میلیون دریاچه در کاناداست که این عدد به بیانی دیگر معادل با 7.6 درصد از کل آب شیرین جهان است.
شمالیترین قسمت کانادا تا مدار منجمد شمالی و جنوبیترین قسمت آن نیز تا مرز یا حتی درون آمریکا گسترش مییابد. کانادا و آمریکا ویژگیهای جغرافیایی زیادی را بهطور مشترک با یکدیگر سهیم هستند که رشتهکوههای راکی، چهار دریاچهی بزرگ، ارتفاعات آپالاشی و رودخانههای مختلف نمونههایی از این اشتراکات هستند.
کانادا آبوهوای شمالی دارد. زمستانها سرد هستند و متوسط دمای روزانه در این کشور بین 2.5 تا 10 درجه زیر صفر است، هرچند که ممکن است سردتر هم باشد. تابستانها نسبتاً گرم بوده و متوسط دما در جنوبیترین نواحی بین 16 تا 28 درجه سانتی گراد است. هوای کانادا در تابستانها در برخی نقاط میتواند به دمای سوزان 35 درجه و در زمستانها به دمای 40 درجه زیر صفر برسد.بیشترین دمای هوا در کانادا متعلق به استان بریتیش کلمبیا است. در نواحی کم ارتفاع کانادا بهندرت برف میبارد و دامنهی ساحلی و رشتهکوههای راکی مانع از انتقال هوای اقیانوس آرام به نواحی علفزاری میشوند. علفزارهای کانادا از شرق کوههای راکی تا دریاچههای بزرگ را در بر میگیرند. کشاورزی، صنعت اصلی در این بخش از کشور است. تابستانها در این نواحی داغ و شرجی و زمستانهایش سرد هستند. بارشهای فراوان بهاری و پاییزهای معتدل، این بخش از کشور کانادا را به یکی از حاصلخیزترین نواحی دنیا تبدیل میکند.
بیش از نیمی از مردم کانادا در نزدیکی دریاچههای بزرگ یا در امتداد رود سنت لورنس زندگی میکنند. زمستان در این نواحی بهشدت پُر برف و همراه با باد سرد است، درحالیکه تابستانها مرطوب بوده و از هر نقطهی دیگری در کانادا طولانیتر هستند. برای تغذیهی صنعت بزرگ کشاورزی در این ناحیه بهاندازهی کافی باران میبارد. آبوهوای این ناحیه نسبتاً ناپایدار بوده و یکی از غیرقابلپیشبینیترین سیستمهای آب و هوایی در کشور کانادا را دارد. در زمستان، هوا میتواند بهشدت متغیر باشد زیرا هوای دریایی بهواسطهی طوفانهای ناگهانی میتواند جایگزین هوای قطبی شود. بارش برف نسبتاً زیاد است و در فصل بهار و شروع فصل تابستان بهدفعات شاهد مه گرفتگی هستیم. جولای گرمترین ماه سال است.
جنگلهای گستردهی شمالی، ناحیهی فوقانیِ علفزارها و آبهای سنت لورنس را تشکیل میدهند. این ناحیه در بیشتر مواقع سال پوشیده از برف است و تابستانهای آن تقریباً دوماهه هستند. در بالای خط رویش درختان، ناحیهی قطبی قرار دارد که فقط برای چند هفته از سال، دمای آن بالاتر از نقطهی انجماد باقی میمانَد و زمین در این ناحیه همواره یخزده است.
دانشگاههای کانادا
کانادا دارای دانشگاه های بسیاری است که دارای سطح آموزشی بالایی بوده و در نتیجه مورد استقبال جهانی قرار گرفته اند. بسیاری از دانشگاه های کانادا به دلیل ارتقای جایگاه جهانی خود از طریق ثبت نام دانشجویان بین المللی، ایجاد دانشکده های بین المللی و تشویق همکاری های بین المللی شناخته شده هستند، به این معنی که محوطه دانشگاه نوعی حس جهانی در شما ایجاد می کند. به گفته اداره آموزش و پرورش بین المللی آموزش بین المللی کانادایی، بیش از ۹۰ درصد دانشجویان مورد مطالعه در کانادا تحصیلات خود راضی یا بسیار راضی بودند و ۹۵ درصد کانادا را به عنوان محل تحصیل توصیه می کنند. نگاهی به چندنمونه از دانشگاه های خوب این کشور بیندازیم:
دانشگاه تورنتو
این دانشگاه که در ابتدا از طرف کلیسای انگلستان اداره می شد، اولین دانشگاهی است که در مستعمره کانادای شمالی تأسیس شد و به عنوان یک سیستم دانشگاهی، بسیار شبیه به دانشگاه های معتبر انگلستان است. تمام ۱۲ کالج آن دارای تاریخچه و ویژگی های متفاوت می باشند. دانشگاه تورنتو (UofT) دارای بسیاری از دستاوردهای پیشگامانه، از جمله اولین انتشارات دانشگاهی کانادا، اولین دانشکده علوم جنگل در کشور و تبدیل شدن به اولین دانشگاه کانادا در کسب بیش از ۱ میلیارد دلار از طریق سرمایه گذاری است. برخی جنبش های آموزشی و علمی، از جمله دانشکده نقد ادبی و نظریه ارتباطات تورنتو، نظریه تکامل NP در علوم رایانه و تحقیق در زمینه درمان با سلول های بنیادی در این دانشگاه آغاز شده است. محوطه مرکزی دانشگاه تورنتو شامل چندین ساختمان تاریخی و حیاط است که بازدیدکنندگان اروپایی را تحت تاثیر معماری آمریکای شمالی قرار می دهد. در این دانشگاه بیش از ۷۰۰ رشته در مقطع کارشناسی و ۲۰۰ رشته در مقطع کارشناسی ارشد ارائه می شود و یکی از بهترین دانشگاه های دنیا است.
تعداد دانشجویان این دانشگاه بسیار چشمگیر است و شامل بیش از ۶۰ هزار دانشجو تمام وقت می شود که حدود ۱۵ درصد از آنها بین المللی هستند. از جمله فارغ التحصیلان برجسته این دانشگاه می توان به پنج نخست وزیر کانادا و نویسندگانی مانند مایکل اونداکت و مارگارت اتوود اشاره کرد. در مجموع ۱۰ برنده جایزه نوبل به نوعی با دانشگاه تورنتو مرتبط هستند.
دانشگاه بریتیش کلمبیا
دانشگاه بریتیش کلمبیا (UBC) قدیمی ترین دانشگاه در این استان و یکی از رقابتی ترین دانشگاه های کانادا است. دو دانشکده اصلی این دانشگاه در ونکوور و در کلونا قرار دارد. دانشکده اصلی در ونکوور در نزدیکی چندین ساحل واقع است و دارای چشم اندازی از کوه های ساحل شمالی است. تعدادی باغ گیاه شناسی و بنای یادبود و همچنین یک مرکز هنری مشهور در محوطه دانشگاه وجود دارد. دانشگاه بریتیش کلمبیا تعدادی بورس تحصیلی، از جمله بورس بین المللی دونالد ای. ورانگ برای دانشجویان از کشورهای جنگ زده اختصاص می دهد. هفت برنده جایزه نوبل، ۶۹ دریافت کننده بورس رودز و ۶۵ مدال آور المپیک با این دانشگاه ارتباط دارند. بزرگترین سایکلوترون در جهان که نوعی شتاب دهنده ذرات است در دانشگاه بریتیش کلمبیا و در آزمایشگاه TRIUMF به عنوان آزمایشگاه ملی کشور در زمینه فیزیک ذرات و فیزیک هسته ای قرار گرفته است. دانشجویان و پژوهشگران در ۱۲ دانشکده در محوطه دانشگاه ونکوور و ۷ دانشکده دیگر در دانشگاه کلونا سازماندهی شده اند.
دانشگاه بریتیش کلمبیا یک برنامه تخصصی پیوسته در مقطع کارشناسی با موسسه Science Po که یک موسسه آموزش عالی در پاریس است، ارائه می دهد. در مجموع، بیش از ۵۰ هزار دانشجوی تمام وقت در دانشگاه بریتیش کلمبیا تحصیل می کنند که یک چهارم از آنها دانشجویان بین المللی هستند. سه نفر از نخست وزیران کانادا در دانشگاه بریتیش کلمبیا تحصیل کرده اند، از جمله جاستین ترادو، نخست وزیر فعلی، که در مقطع کارشناسی از این دانشگاه فارغ التحصیل شده است.
دانشگاه مک گیل
دانشگاه مک گیل تنها موسسه آموزشی کانادایی است که در مجمع جهانی رهبران دانشگاهی، با حضور رهبران ۲۶ دانشگاه برتر جهان نماینده دارد. این دانشگاه در سال ۱۸۲۱ تأسیس شد و محوطه اصلی آن در مونت رویال واقع در مرکز شهر مونترال مستقر است. بیشتر ساختمان های دانشگاه در یک محوطه پارک مانند واقع هستند، که خوابگاه بسیاری از دانشجویان سال اول در آنجا قرار دارد. تمام ساختمان های اصلی آن با استفاده از سنگ آهک خاکستری محلی ساخته شده و به محوطه زیبایی خاصی بخشیده است که آن را در فهرست ۱۷ دانشگاه زیبا در جهان قرار می دهد. در سال ۱۸۲۹، مک گیل اولین دانشکده پزشکی کشور را تأسیس کرد و این دانشگاه در رشته های پزشکی در رتبه بندی جهانی جایگاه ویژه ای دارد. این دانشگاه بیش از ۳۰۰ رشته تحصیلی به بیش از ۴۰ هزار دانشجو از ۱۵۰ کشور مختلف ارائه می دهد که آن را در زمره موسسات متنوع و متمایز بین المللی کانادایی قرار می دهد.
لئونارد کوهن خواننده و ترانه سرا و ویلیام شاتنر بازیگر از جمله فارغ التحصیلان دانشگاه مک گیل هستند. همچنین تعداد دریافت کنندگان بورس رودز از این دانشگاه نسبت به هر دانشگاه دیگری در کانادا بیشتر است. معدل دانشجویان ورودی این دانشگاه بالاتر از هر دانشگاه دیگری در کشور است.
دانشگاه مونترال
دانشگاه مونترال تنها دانشگاه فرانکفون در فهرست ۵ دانشگاه برتر و دومین دانشگاه بزرگ کشور است که تعداد دانشجویان آن بیش از ۵۰ هزار نفر است و یک چهارم دانشجویان آن بین المللی هستند. محوطه اصلی دانشگاه مونترال در شیب مونت رویال قرار دارد. برج لندمارک به سبک هنری دکو در قرن بیستم ساخته شده است. هفتاد و چهار درصد از دانشجویان این دانشگاه در مقطع کارشناسی تحصیل می کنند. اتحادیه دانشجویان شامل هم دانشجویان کارشناسی و هم دانشجویان کارشناسی ارشد است و همچنین سه انجمن وابسته به آن وجود دارد. ورزش های دانشگاهی از جمله تفریحات محبوب دانشجویان است و تیم ها تحت عنوان کارابین (Carabins) شناخته می شوند و در رشته های بدمینتون، فوتبال کانادایی، هاکی و دیگر رشته های ورزشی به رقابت می پردازند. بسیاری از رهبران تجاری مشهور جهان، از جمله مدیر اجرایی شرکت یونایتد تکنولوژی فارغ التحصیل این دانشگاه هستند.
فارغ التحصیلان دیگر با توجه به تاثیر آنها در پیشبرد تحقیقات علمی، از جمله نوآوری در زمینه انرژی هسته ای، ادراک بصری و رمزنگاری کوانتومی حائز اهمیت می باشند. ده تن از نخست وزیران استان کِبِک، علاوه بر بسیاری از مقامات دولتی دیگر فارغ التحصیل دانشگاه مونترال هستند.
دانشگاه آلبرتا
دانشگاه آلبرتا از چهار محوطه دانشگاهی در ادمونتون و تعدادی امکانات دیگر در جاهای دیگر تشکیل شده است که از زمان تاسیس آن در سال ۱۹۰۸ تأثیر قابل توجهی در پیشرفت این منطقه داشته است. به لحاظ اقتصادی، برآورد می شود که این دانشگاه سالانه ۱۲٫۳ میلیارد دلار برای اقتصاد آلبرتا درآمد دارد که برابر با ۵ درصد تولید ناخالص داخلی است. در حال حاضر حدود ۴۰ هزار دانشجو از تقریباً ۱۵۰ کشور در سراسر جهان در این دانشگاه تحصیل می کنند. اندازه کلاس ها متفاوت است و از ۱۰ دانشجو تا بیش از ۴۰ دانشجو ظرفیت دارند. دانشکده بهداشت عمومی اولین دانشکده تخصصی کانادا برای پیشگیری از بیماری ها است و دانشکده مطالعات بومی تنها دانشکده در این زمینه در کشور است. دوره های آموزشی و پژوهشی در زمینه پائیدولوژی یکی دیگر از جوانب متمایز این دانشگاه با توجه به تخصص اعضای هیات علمی و محبوبیت دوره های آنلاین آن است.
مجموعه موزه ها و کتابخانه های این دانشگاه گسترده است و مجموعاً بیش از ۱۷ میلیون اشیای قیمتی و ۱۲ میلیون کتاب دارد. بسیاری از چهره های شناخته شده در کانادا، از جمله جو کلارک، نخست وزیر و برنده جایزه نوبل فیزیک ریچارد ای. تیلور فارغ التحصیل این دانشگاه هستند.
وضعیت اقتصادی در کانادا
کانادا یکی از ثروتمندترین کشورهاي جهان محسوب میشود و اقتصاد آن از تنوع و گوناگونی فراوانی برخوردار است. کانادا در بین ۱۰ کشور اول تولیدکننده دنیا قرار میگیرد.ﮐﺎﻧﺎدا در ﺑﯿﻦ اﺳﺘﺎن ﮐﺒﮏ و اﻧﺘﺎرﯾﻮ ﻗﺮار دارﻧﺪ .از ﺗﻮﻟﯿﺪات ﮐﺸﻮر ﮐﺎﻧﺎدا ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﺪ ﺑﻪ ﻣﻮاد ﻏﺬاﯾﯽ، ﭼﻮب، ﮐﺎﻏﺬ، 2 دﻧﯿﺎ ﻗﺮار ﻣﯽ ﮔﯿﺮد .ﺑﯿﺸﺘﺮﯾﻦ ﺷﺮﮐﺖ ﻫﺎي ﺗﻮﻟﯿﺪی ﮐﺎﻧﺎدا در ﺗﻮﻟﯿﺪات ﻓﻠﺰي، ﺻﻨﺎﯾﻊ ﺷﯿﻤﯿﺎﯾﯽ و ﻧﻔﺖ اﺷﺎره ﮐﺮد. ﮐﺎﻧﺎدا ﻋﻀﻮی از ﺳﺎزﻣﺎن ﻣﺸﺎرﮐﺖ اﻗﺘﺼﺎد و ﺗﻮﺳﻌﻪ و ﮔﺮوه OECD اﺳﺖ. اﯾﻦ ﮐﺸﻮر دارای اﻗﺘﺼﺎد ﺑﺎزار آزاد اﺳﺖ ﮐﻪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ اﯾﺎﻻت ﻣﺘﺤﺪه واﺑﺴﺘﮕﯽ ﺑﯿﺸﺘﺮي ﺑﻪ دوﻟﺖ دارد، وﻟﯽ ﻣﺪاﺧﻼت اﻗﺘﺼﺎدي دوﻟﺘﯽ آن ﮐﻤﺘﺮ از اﮐﺜﺮ ﮐﺸﻮرﻫﺎي اروﭘﺎﯾﯽ اﺳﺖ .ﮐﺎﻧﺎدا از ﻗﺪﯾﻢ اﻻﯾﺎم، ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﮐﺸﻮرﻫﺎی ﻫﻤﺴﺎﯾﻪ ﺟﻨﻮﺑﯽ اش از ﺳﺮاﻧﻪ رﺷﺪ ﻧﺎﺧﺎﻟﺺ ﮐﻤﺘﺮی ﺑﺮاي ﻣﺤﺼﻮﻻت داﺧﻠﯽ ﺧﻮد ﺑﺮﺧﻮردار ﺑﻮد، ﮐﻪ ﺑﺪﯾﻦ ﺗﺮﺗﯿﺐ ﺛﺮوت ﻧﺎﺧﺎﻟﺺ ﻣﻠﯽ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﺑﺮاﺑﺮی در ﻣﯿﺎن ﻣﺮدم ﺗﻮزﯾﻊ ﺷﺪه اﺳﺖ، ﮐﻪ ﺑﺎ اﯾﻦ وﺟﻮد اﯾﻦ ﻣﯿﺰان رﺷﺪ اﻗﺘﺼﺎدی ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ رﺷﺪ اﻗﺘﺼﺎدي اروﭘﺎی ﻏﺮﺑﯽ ﺑﯿﺸﺘﺮ اﺳﺖ.
در دﻫﻪ ﻫﺎی ﮔﺬﺷﺘﻪ، ﭘﺲ از ﮔﺬراﻧﺪن دوره ای از اﻏﺘﺸﺎش، اﻗﺘﺼﺎد اﯾﻦ ﮐﺸﻮر ﺑﻪ ﺳﺮﻋﺖ ﭘﯿﺸﺮﻓﺖ ﮐﺮد و ﻧﺮخ ﺑﯿﮑﺎری ﭘﺎﯾﯿﻦ آﻣﺪ و دوﻟﺖ ﺑﺰرگ آن ﮐﻮﭼﮏ ﺷﺪ و ﺑﻪ دوﻟﺖ ﻓﺪرال ﺑﺪل ﺷﺪ . اﻣﺮوزه ﺳﯿﺴﺘﻢ اﻗﺘﺼﺎدی اﯾﻦ ﮐﺸﻮر ﺑﺮ ﭘﺎﯾﻪ ﺑﺎزار، اﻟﮕﻮي ﺗﻮﻟﯿﺪ و اﺳﺘﺎﻧﺪاردﻫﺎي زﻧﺪﮔﯽ ﺑﺴﯿﺎر ﺷﺒﯿﻪ ﺑﻪ اﻗﺘﺼﺎد اﯾﺎﻻت ﻣﺘﺤﺪه اﺳﺖ .ﯾﮑﯽ از ﺗﻔﺎوت ﻫﺎی ﻗﺎﺑﻞ ﺗﺸﺨﯿﺺ در ﺳﺎﺧﺘﺎر اﻗﺘﺼﺎدی آﻣﺮﯾﮑﺎ و ﮐﺎﻧﺎدا اﯾﻦ اﺳﺖ ﮐﻪ ﮐﺎﻧﺎدا ﺑﯿﺸﺘﺮ ﺻﺎدرﮐﻨﻨﺪه اﺳﺖ اﻣﺎ آﻣﺮﯾﮑﺎ ﺑﯿﺸﺘﺮ ﯾﮏ وارد ﮐﻨﻨﺪه ﮐﺎﻻ ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ. ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﺑﺎﻧﮏ ﻫﺎ در ﮐﺎﻧﺎدا ﻣﺤﺎﻓﻈﻪ ﮐﺎرﺗﺮ از ﺑﺎﻧﮏ ﻫﺎی آﻣﺮﯾﮑﺎ ﻫﺴﺘﻨﺪ
از آﻧﺠﺎﺋﯿﮑﻪ ﮐﺎﻧﺎدا در ﻣﯿﺎن ده ﮐﺸﻮر اول ﺻﻨﻌﺘﯽ ﺟﻬﺎن ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻪ اﺳﺖ، اﻗﺘﺼﺎد ﮐﺎﻧﺎدا دﯾﮕﺮ ﺑﻪ ﺻﻮرت اﻧﺤﺼﺎری واﺑﺴﺘﻪ ﺑﻪ ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻃﺒﯿﻌﯽ ﻧﻤﯽ ﺑﺎﺷﺪ و از ﻃﺮﯾﻖ ﻧﻮآوری و ﻓﻦ آوری رو ﺑﻪ رﺷﺪ اﺳﺖ .اﻗﺘﺼﺎد اﯾﻦ ﮐﺸﻮر ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻓﺰاﯾﻨﺪه اي ﻣﺘﻨﻮع و ﺑﺮ اﺳﺎس داﻧﺶ روز اﺳﺖ.
استان و قلمروها برای مهاجرت به کانادا
استان های کانادا و قلمروهای این کشور، دولتهای محلی در بخشهای مختلف جغرافیایی این کشور هستند و طبق قانون اساسی کانادا اداره میشوند. در کنفدراسیون سال 1867 کانادا، سه استان بریتانیایی امریکای شمالی- نیو برونزوی (New Brunswick)، نووا اسکاشیا (Nova Scotia) و استان کانادا (که طبق کنفدراسیون به اونتاریو (Ontario) و کبک (Quebec) تقسیم شد)- با هم متحد شدند و مستعمرهای همبسته را تشکیل دادند. این استانها در قرن بعد تبدیل به کشوری مستقل شدند. مرزهای بین المللی کانادا در طول تاریخ خود دستخوش تغییرات متعددی شدند. چهار استان اولیهی کشور به ده استان و سه قلمرو فعلی گسترش یافتند. استان های کانادا و قلمروهای آن، با هم دومین کشور بزرگ جهان از لحاظ منطقهای محسوب میشوند.
تفاوت اصلی بین استان های کانادا و قلمروهای آن در این است که استانها قدرت و اختیار خود را از قانون اساسی 1867 میگیرند (که سابقاً قانون بریتانیایی شمال امریکا، 1867 خوانده میشد)، در حالی که در قلمروها، دولت قدرت خود را از پارلمان کانادا میگیرد. قدرتهایی که از قانون اساسی گرفته میشوند بین دولت کانادا (دولت فدرال) و دولتهای استانی تقسیم میشود و به صورت انحصاری به کار میروند. تغییر در قدرتها بین دولت فدرال و استان های کانادا مستلزم اصلاح قانون اساسی است در حالی که اگر تغییری مشابه قرار باشد در قلمروها رخ دهد، پارلمان کانادا یا دولت این کار را به صورت یک جانبه انجام خواهد داد.
در نظریهی قانون اساسی مدرن کانادا، استان های کانادا بر اساس تقسیم مسئولیت بین دولت استانی و دولت فدرال در قانون اساسی 1867، در بعضی مناطق مستقل در نظر گرفته میشوند. بنابراین هر یک از استانهای نمایندهی تاج کانادای خود را دارد که lieutenant governor، یعنی استاندار، خوانده میشود. قلمروها مستقل نیستند، بلکه اختیارات و مسئولیتهایشان مستقیماً از سطح فدرال میآید و در نتیجه، به جای استاندار، commissioner فرماندار دارند.
استان یا منطقه | جمعیت | درصد | مساحت کل (کیلومترمربع) | تراکم | تعداد کرسی در پارلمان | جمعیت برای هر کرسی |
انتاریو | ۱۲٬۸۵۱٬۸۲۱ | ۳۸٫۳۹٪ | ۱٬۰۷۶٬۳۹۵ | ۱۲٫۱۹ | ۱۲۱ | ۱۰۶٬۲۱۳ |
کِبـِک | ۷٬۹۰۳٬۰۰۱ | ۲۳٫۶۱٪ | ۱٬۳۶۵٬۱۲۸ | ۵٫۷۶ | ۷۸ | ۱۰۱٬۳۲۱ |
بریتیش کلمبیا | ۴٬۴۰۰٬۰۵۷ | ۱۳٫۱۴٪ |
۹۲۵٬۱۸۶ | ۴٫۸۴ | ۴۲ | ۱۰۴٬۷۶۳ |
آلبرتا | ۳٬۶۴۵٬۲۵۷ | ۱۰٫۸۹٪ |
۶۴۲٬۳۱۷ | ۵٫۷۷ | ۳۴ | ۱۰۷٬۲۱۳ |
منیتوبا | ۱٬۲۰۸٬۲۶۸ | ۳٫۶۱٪ | ۵۵۳٬۵۵۶ | ۲٫۲۲ | ۱۴ | ۸۶٬۳۰۵ |
سسکچوان | ۱٬۰۳۳٬۳۸۱ | ۳٫۰۹٪ | ۵۹۱٬۶۷۰ | ۱٫۷۵ | ۱۴ | ۷۳٬۸۱۳ |
نوا اسکوشیا | ۹۲۱٬۷۲۷ | ۲٫۷۵٪ | ۵۳٬۳۳۸ |
۱۷٫۶۳ | ۱۱ | ۸۳٬۷۹۳ |
نیوبرانزویک | ۷۵۱٬۱۷۱ | ۲٫۲۴٪ | ۷۱٬۴۵۰ | ۱۰٫۵۰ | ۱۰ | ۷۵٬۱۱۷ |
نیوفاندلند و لابرادور | ۵۱۴٬۵۳۶ | ۱٫۵۴٪ | ۳۷۳٬۸۷۲ | ۱٫۳۶ | ۷ | ۷۳٬۵۰۵ |
پرینس ادوارد آیلند | ۱۴۰٬۲۰۴ | ۰٫۴۲٪ | ۵٬۶۶۰ | ۲۴٫۹۸ | ۴ | ۳۵٬۰۵۱ |
نواحی شمال غرب | ۴۱٬۴۶۲ | ۰٫۱۲٪ | ۱٬۱۸۳٬۰۸۵ | ۰٫۰۴ | ۱ | ۴۱٬۴۶۲ |
یوکان | ۳۳٬۸۹۷ | ۰٫۱۰٪ | ۴۷۴٬۳۹۱ |
۰٫۰۷ | ۱ | ۳۳٬۸۹۷ |
نوناووت | ۳۳٬۸۹۷ | ۰٫۰۹٪ | ۱٬۹۳۶٬۱۱۳ | ۰٫۰۲ | ۱ | ۳۱٬۹۰۶ |
کانادا | ۳۳٬۴۷۶٬۶۸۸ | ۱۰۰٪ | ۹٬۲۵۲٬۱۶۱ | ۳٫۷۳ | ۳۳۸ | ۹۹٬۰۴۳ |
این جدول مربوط به اخرین امار کشور کانادا در سال 2011 میلادی است ولی خب در حال حاضر کانادا 37 میلیون نفر جمعیت دارد!
زبان و مذهب مردم کانادا
کانادا دارای دو زبان اصلی رسمی است، زبان انگلیسی ۵۹٫۷ ٪ و زبان فرانسه ۲۳٫۲ ٪ جمعیت کانادا راتشکیل میدهد.زبانهای ارتباطی در کشور کانادا به انگلیسی و فرانسوی محدود نمیماند. یک دستهبندی کمابیش قابل استناد نشان میدهد که مردم این کشور دستکم به واسطه 22 زبان دنیا در کنار یکدیگر معاشرت و کار و تحصیل میکنند. همین دستهبندی نیز به زبان آمار میگوید بیش از 67% از مردم در کانادا به زبان انگلیسی و کمتر از 22% آنان به زبان فرانسوی با هم ارتباط برقرار میکنند.
و اما درمورد دین و مذهب در کشور کانادا توجه شمارو به جدول زیر جلب میکنم.
دین | درصد جمعیت |
مسیحی | 67.2٪ |
بیدین | 23.9٪ |
اسلام | 3.2٪ |
هندو | 1.5٪ |
سیک | 1.4٪ |
بودایی | 1.1٪ |
یهودی | 1٪ |
در جدول بالا شاهد درصد دین ها بودیم!
غذا و خوراک در کشور کانادا
کانادا، حتما برای سفر به این کشور باید چندمدل از بهترین غذاهای این کشور را امتحان کنید! لیستی جالب و خواندنی از بهترین غذاهای کانادا.
پوتاین (Poutine)
پوتاین در واقع سیب زمینی سرخ کرده به همراه ورقه های خرد شده پنیر است که روی آن سس عصاره گوشت ریخته می شود و طعمی بسیار دلچسب پیدا می کند. این غذا که نوعی فست فود است در همه شهرهای کانادا و نواحی شمالی آمریکا درست می شود اما اولین بار در شهر کبک پخته شد، پس خوشمزه ترین پوتاین را می توانید در همین شهر پیدا کنبد. برای امتحان این غذا به رستوران La Banquise کبک که معروف ترین رستوران پوتاین در این شهر است بروید، در این رستوران به همراه این غذا، گواکامولی، گوشت و سبزیجات سرخ شده هم گذاشته می شود.
کباب ترکی
کباب ترکی از اسمش معلوم است که برای ترکیه است شاید بپرسید پس چرا آن را در لیست غذاهای کانادا آوردیم؟ با اینکه این غذا بومی کانادا نیست اما به غذای محبوب سواحل شرقی کانادا تبدیل شده است. اگر به استان نوا اسکوشیا و شهر هالیفاکس بروید و در ساعت ۲ صبح هوس غذا خوردن در بیرون کنید انتخاب دیگری به جز کباب ترکی ندارید! در این غذا گوشت را به همراه گوجه در نان نازک پیتا می پیچنند و روی آن را سسی غلیظ و شیرین می ریزند.
تورتیری (Toutiere)
گوشت دودی مونترال
دونات بیگل مونترال
تارت کره ای
رول خرچنگ نوا اسکوشن
پای سسکتون
بیورتیلز
ورزشها
کانادایی ها به مسابقات ورزشی خیلی بها می دهند آن هم نه تنها برای سرگرمی بلکه به عنوان راهی برای متحد کردن افراد ملت. تنوع ورزش هایی که در کانادا انجام می شوند فرصتی را برای کانادایی ها فراهم کرده تا استعدادهای ویژه ی خود را به ظهور و بروز برسانند و با بقیه ی مردمان جهان در سطح بین المللی به رقابت بپردازند.و نگاهی به ده نمونه از پرطرفدار ترین ورزش های کانادا بیندازیم!
کشتی
کشتی یکی از ورزش های محبوب و رقابتی در کاناداست. همانطور که می دانید کشتی انواع مختلفی دارد و اقوام مختلفی در آن به مسابقه و رقابت می پردازند. اما در کانادا، کشتی فرنگی (رُمی-یونانی) و کشتی آزاد در دبیرستان ها و دانشکده ها رایج هستند. البته جودو و سامبو نیز دیگر انواع کشتی هستند که در کانادا طرفداران خاص خود را دارند. جالب است بدانید کشتی برای اولین بار توسط مربیان خارجی و دانشجویانی که به خارج از کانادا رفته بودند وارد کانادا شد.
کشتی گیران کانادایی ها همچنان در سایر کشورها و در مسابقات بین المللی نظیر المپیک به مسابقه و کسب مقام ادامه می دهند. از جمله کشتی گیران مطرح کانادا می توان به Daniel Igali ، Nicolas Gill و Keith Morgan اشاره کرد.
کرلینگ
از دیگر ورزش های محبوب در کانادا کرلینگ است که تیم های مطرحی هم به ویژه در آلبرتا و منیتوبا دارد. این ورزش اسکاتلندی ، در کانادا همیشه با ارتش پیوند داشته است. این ورزش توسط سازمان Curling Canada حمایت می شود؛ این سازمان به برگزاری مسابقات قهرمانی در سطح ملی می پردازد. مسابقه ملی کرلینگ مردان Tim Hortons Brier و مسابقه ملی زنان Scotties Tournament of Hearts نام دارد. این ورزش در مدارس و دانشکده ها بسیار حایز اهمیت است و بهترین بازیکن مدارس و دانشکده ها برای بازی در مسابقات تیم ملی انتخاب می شود.
بسکتبال
بسکتبال ریشه در کانادا دارد. ورزش بسکتبال به شیوه ای که امروزه انجام می شود توسط یک کانادایی به نام James Naismith ابداع شده است؛ وی در سال 1891 هنگامی که به عنوان مربی تربیت بدنی در ایالات متحده کار می کرده بسکتبال را ابداع می کند. اولین بازیکنان بکستبال همه کانادایی بوده اند.
امروزه نیز بکستبال ورزشی مهم در کانادا و به ویژه در نوا اسکوشیا، انتاریو و آلبرتا تلقی می شود. این بازی به ویژه در مدارس و دانشکده های نوا اسکوشیا انجام می شود. بسکتبال حرفه ای در کانادا از سال 1946 شروع شد اما تنها در سال 1994 وقتی که NBA به Toronto Raptors و Vancouver Grizzlies نمایندگی داد توانست محبوبیت کسب کند. در حال حاضر 30 تیم در سطح مسابقات ملی کانادا شرکت می کنند.
راگبی
راگبی به احتمال قوی در سال 1823 توسط نیروی دریایی سلطنتی بریتانیا وارد کانادا شده است. راگبی عمیقا ریشه در انگلستان دارد اما وقتی به کانادا معرفی شد، در خاک کانادا هم ریشه دواند و توسعه پیدا کرد. البته بعدها راگبی در کانادا کلا رنگ باخت اما پس از شکل گیری مجدد تیم ملی و برگزاری مسابقه داخلی دوباره توانست در کانادا محبوبیت پیدا کند. از آن زمان تا کنون راگبی از جمله ورزش های محبوب در کانادا قلمداد می شود. کانادا میزبان چندین مسابقه ملی و بین المللی راگبی بوده است.
فوتبال
یکی دیگر از ورزش های انگلیسی فوتبال است؛ ورزشی به شدت محبوب که از سال 1876 در کانادا بازی می شود. اگر نرخ مشارکت و افرادی که فوتبال بازی می کنند (که در کانادا از سال 2006 بالغ بر 2 میلیون و 700 هزار نفر شده اند) را حساب کنیم، بی شک این ورزش محبوب ترین ورزش در کانادا و حتی در سایر نقاط جهان است. انجمن فوتبال در کانادا بر ورزش فوتبال در این کشور نظارت دارد. 1450 باشگاه فوتبال در 12 نقطه از کانادا حضور دارند. تیم ملی فوتبال کانادا هم در چندین رقابت بین المللی نظیر جام جهانی و مسابقات المپیک شرکت کرده است.
کریکت
گرچه کانادا برای شرکت در مسابقات آزمایشی مورد حمایت نیست، اما تیم ملی کریکت کانادا اجازه دارد در مسابقات بین المللی One Day شرکت کند. تیم ملی کریکت زنان کانادا بسیار رقابتی است. همچنین، تیم کریکت بزرگسالان (مردان) کانادا نیز در سه رویداد جام جهانی کریکت شرکت کرده است. کریکت نیز یکی از ورزش های ریشه دار در انگلستان است؛ این ورزش توسط انجمن Cricket Canada که در سال 1892 تاسیس شده مدیریت می شود. این سازمان بازی های داخلی بین استانی را برگزار می کند.
بیس بال
بیسبال از همان بدو پیدایش در کانادا حضور داشته است و یکی دیگر از ورزش های محبوب در کاناداست. قدیمی ترین پارک بیسبال جهان هنوز در Labatt Park واقع در انتاریو باز و در حال فعالیت است. کانادا تنها یک لیگ برتر بیسبال دارد که Toronto Blue Jays نام دارد. بیش از 70 شهر کانادا میزبان برخی از تیم های لیگ برتر بوده اند. چندین تیم لیگ مستقل نیز در کانادا هستند. کانادا همچنین در سطح مسابقات بین المللی بیسبال شرکت کرده است.
فوتبال آمریکایی
این ورزش از دو تیم تشکیل شده است که هر تیم دارای دوازده بازیکن است. فوتبال گریدیرون یا امریکایی ریشه در راگبی دارد. لیگ حرفه ای و برتر کانادا Canadian Football League نام دارد. یکی از رویدادهای مهم در این ورزش Grey Cup است که میلیون ها نفر پای تلویزیون به تماشای آن می نشینند. این ورزش همچنین در سطح مدارس و دانشکده ها انجام می شود و در تابستان ها نیز لیگ بزرگسالان در آن به دست گرمی می پردازند.
لاکراس
در سال 1859 بود که لاکراس در کانادا ورزش ملی عنوان شد. سال ها بعد در سال 1994 نیز ورزش تابستانه نام گرفت. هزاران نفر در سراسر کانادا لاکراس بازی می کنند. انجمن لاکراس کانادا که در سال 1925 تاسیس شده بر این ورزش مدیریت دارد. این نهاد تورنومنت های قهرمانی بزرگسالان و نوجوانان را برگزار می کند. جالب است بدانید در سال 2006 کانادا در فینال مسابقات لاکراس به مصاف امریکا رفت و توانست 15 بر 10 پیروز میدان شود و رکورد 25 ساله امریکا را بشکند. تالار مشاهیر لاکراس کانادا وظیفه تقدیر از پیشکسوتان و افراد برتر این ورزش را بر عهده دارد.
هاکی
اما نوبت به محبوب ترین ورزش در کانادا رسید. هاکی ورزشی است که در سراسر سال و در تمام سطوح در کانادا برگزار می شود. هاکی روی یخ به شیوه مدرن در کانادای قرن 19 آغاز شد و به نوعی می توان آن را هویت کانادا نیز تلقی کرد. همه کانادایی ها از تمام رده های سنی به عنوان گذران اوقات فراغت هاکی بازی می کنند. همچنین در سراسر کانادا مسابقات هاکی برگزار می شود. تیم ملی هاکی مردان کانادا در تورنومنت های بین المللی نظیر المپیک به رقابت با سایر کشورها می پردازد.
لیست برخی از دانشگاههای کانادا
با سایر کشورها نیز آشنا شوید!
اصفهان، چهارباغ بالا، مجتمع تجاری اوسان، خیابان کاخ سعادت آباد، ورودی کاخ دو، طبقه سوم، واحد 313
ایمیل: info@behinatieh.com
تلفن: 03136670386
دکتر حمید مرادی: 09137186847